Nederlandse vrouwen halen steeds vaker hun gedoneerde sperma uit Denemarken. En ze zijn niet de enigen. Vrouwen uit Servië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, allemaal bestellen ze buisjes vol bevroren Scandinavisch zaad.

Cryos International is de grootste spermabank ter wereld en is gevestigd in Aarhus, de tweede stad van Denemarken. Het bedrijf exporteert sperma naar meer dan 80 landen. Nederland staat in de top 10 grootste afnemers.

“Het enige continent waar we niets naartoe sturen is Antarctica. Maar daar hebben ze het misschien ook niet nodig”, zegt Ole Schou, oprichter van Cryos, tegenover Business Insider.

Alleenstaande vrouwen

Toen Schou zijn bedrijf in 1987 begon, was bevroren sperma nog geen grote business. In eerste instantie leverde Cryos vooral sperma aan heteroseksuele koppels waarbij de man last heeft van vruchtbaarheidsproblemen. Inmiddels zijn alleenstaande vrouwen de core business van het bedrijf, maar ook lesbische stellen zijn vaak voorkomende klanten.

“De helft van onze klanten zijn alleenstaande, hoogopgeleide vrouwen. Ze waren druk met hun carrière, dachten iets te laat aan het krijgen van kinderen en hebben nu haast. En misschien zijn ze ook een beetje kieskeurig bij het vinden van een partner.”

Maar de grote vraag naar donorsperma is nog geen verklaring voor het grote aanbod in Denemarken. In veruit de meeste landen is namelijk een tekort aan spermadonoren. Naast Denemarken hebben alleen de Verenigde Staten een overschot, terwijl het doneren van sperma ook gewoon in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en nog veel meer landen mogelijk is.

Anoniem doneren

Het grootste obstakel in Nederland is dat er niet anoniem gedoneerd kan worden. "Dat is echt dodelijk voor het creëren van aanbod", legt Schou uit. "Politici doen dat uit ethische overwegingen, en ik snap die overwegingen wel."

Schou vergelijkt het met het aan banden leggen van abortus; moeilijk te handhaven. "Nu is er in Nederland een tekort aan donorsperma, en importeren jullie alsnog anoniem donorsperma uit Denemarken."

Maar er is meer aan de hand.

Altruïstische Denen

In België en Frankrijk kan wel degelijk anoniem sperma worden gedoneerd, en ook daar kampen ze met een tekort aan donoren. Cryos doet daarom onderzoek onder zijn donoren, om te ontdekken waarom juist de Denen zo gul zijn met hun sperma.

Het blijft voor een deel giswerk, geeft Schou toe, maar een opvallend detail in dat onderzoek is dat 46 procent van de spermadonoren ook bloeddonor is. “Denen zijn vrij altruïstisch ingesteld. We zijn een klein land en helpen elkaar graag.”

Verder is het doneren van sperma "gewoon geen issue hier in Denemarken", vervolgt Schou. Denemarken was bijvoorbeeld ook het eerste land ter wereld dat pornografie legaliseerde, verklaart Schou.

"We hebben niet zoveel taboes. Hoewel Denemarken traditioneel gezien wel een protestantse cultuur heeft, zijn we niet erg fundamentalistisch."

LEES OOK: Oud-Rabobankier over topbaan bij erotiekconcern Beate Uhse: ‘Mensen reageren in eerste instantie een beetje lacherig’